Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Klinik Psikoloji
Program İçeriği

İlk öğrencilerini 2016-2017 Akademik yılında alan Acıbadem Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı, hem bilim insanı hem de uygulamacı yetiştirmeyi amaçlayan tezli bir programdır. Az sayıda öğrenciyle birlikte, öğrencinin akademik başarısının ve klinik becerilerinin birebir takip edilmesini amaçlamaktadır. Program içeriği özenle oluşturulmuş derslerden oluşur ve kuramsal yönelim olarak öğrenciler psikanalitik ve bilişsel-davranışçı paradigmaları ağırlıklı olarak tanırlar. İkinci yıllarında ise staj ve süpervizyon çalışmaları ön plandadır ve öğrencilerin tez yazmaları planlanmıştır.


Anabilim Dalı Başkanı
Doç. Dr. Olga Hünler
Tarihçe
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı, ilk öğrencilerini 2016-2017 öğretim yılında almıştır. Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programı kadrosunda şu an Prof. Dr. Murat Kurt, Doç. Dr. Olga Selin Hünler, Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Akan, Dr. Öğr. Üyesi Ayşenur Aktaş, Arş. Gör. Tuğrul Torun ve Psikoloji bölüm kadrosunda bulunan öğretim elemanları görev almaktadır. Programımızda hali hazırda eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri tam zamanlı 1 Profesör, 1 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisi tarafından yürütülmektedir.
Kazanılan Derece
Klinik Psikolog
Kabul Koşulları
Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programına başvuru için aşağıdaki koşullar aranır: Bu yüksek lisans programına başvurabilmek için adayın Psikoloji lisans programından mezun olma ön koşulu aranır. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’sınavından Eşit Ağırlık puan türünden minimum 60 standart puan almış olmasını , genel başarı notunun en az 65 olması gerekir. Genel başarı notu eşit olanlarda lisans not ortalaması yüksek olana öncelik tanınır. b) Enstitü, Anabilim Dalı Başkanlığının önerisi üzerine, her program başvuru dönemi için üç asil ve bir yedek üyeden oluşan bir değerlendirme kurulu oluşturur ve bu üyeler Psikoloji bölümünde görev yapanlardan seçilir. c) Klinik Yüksek lisans programlarına, lisans başarı düzeyi, yazılı sınav, mülakat ve ALES sonuçları değerlendirilerek öğrenci kabul edilir. ALES’te alınan puanlar değerlendirilirken başvurulan programın standart puan türü esas alınır. Kabul için yapılacak değerlendirmede adaylar aldıkları genel başarı notuna göre sıralanır. Genel başarı notu, ALES’te alınan puanın % 50’si, lisans öğrenimi sırasında alınan notların ağırlıklı ortalamasının % 10 u, yazılı sınavının % 20 ve mülakatta alınan notun % 20 sinin toplamından oluşur. d) Yabancı ülkelerden alınan diplomaların YÖK denkliği aranır. Yurt dışı üniversitelerden mezun olan öğrenci adaylarının çok iyi düzeyde Türkçe bilmeleri gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Mezunlar doktora programlarına başvurabilir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FD ya da P notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 180 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,70 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, kamu veya özel hastanelerde, hastanelere bağlı uygun kliniklerde, yaşlı bakım evlerinde, ana okul, ilk ve orta öğretime bağlı eğitim kurumlarında, özel psikolojik danışmanlık merkezlerinde ve üniversitelerin psikoloji bölümlerinde öğretim elemanı olarak çalışabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin değerlendirilmesi için ara sınav, quiz, pratik, proje, rapor, ve final vb çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Mezuniyet için programda genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.70 olması beklenir. Dersler tabloda gösterildiği şekilde puanlanır ve harflendirilir. Ders Notu Puan Aralığı Değeri Katsayı AA 90-100 Pekiyi 4.00, BA 85-89 İyi - Pekiyi 3.50, BB 80-84 İyi 3.00, CB 75-79 Orta-İyi 2.50, CC 70-74 Orta 2.00, DC 60-69 Orta- Zayıf 1.50, DD 50-59 Zayıf-Başarılı 1.00, FD 49 ve altı Zayıf-Başarısız 0.00, FF Başarısız 0.00, FG Yarıyıl/Yılsonu sınavına girmedi Başarısız a) (I) Notu: Yarıyıl içinde başarılı olduğu halde hastalık veya geçerli bir başka nedenle ders için gerekli koşulları tamamlayamayan öğrencilere verilir. Öğrenci herhangi bir yarıyılda, herhangi bir dersten (I) notu aldığı takdirde yarıyıl için belirlenmiş son sınavın bitimi tarihinden itibaren on beş gün içinde eksikliklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Aksi halde, (I) notu kendiliğinden (FF) haline gelir. Ancak bu süre, uzayan hastalık durumunda veya benzeri hallerde, öğrencinin başvurusu üzerine enstitü anabilim dalı başkanının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile bir sonraki kayıt döneminin başına kadar uzatılabilir. b) (S) Notu: Bilimsel hazırlık programındaki derslerini, tez çalışmalarını ve tez sınavını başarıyla tamamlayan ve tezi hakkında kabul kararı verilen öğrenciler ile kredisiz alınan derslerde başarılı olan öğrencilere verilir. Üniversite dışındaki üniversitelerde özel öğrenci statüsünde alınan ve başarılı olunan dersler için de (S) notu verilir. c) (U) Notu: Bilimsel hazırlık programındaki derslerinde, tez çalışmalarında ve tez sınavında başarılı bulunmayıp tezi hakkında ret kararı verilen öğrenciler ile kredisiz derslerde başarısız olan öğrencilere verilir. Üniversite dışındaki üniversitelerde özel öğrenci statüsünde alınan ve başarısız olunan dersler için de (U) notu verilir. ç) (NA) Notu: Derslere devam etmemiş öğrencilere verilir ve (FF) notu gibi işlem görür. d) (P) Notu: Tez çalışmalarını sürdürmekte olan öğrencilere verilir. e) (EX) Notu: Üniversite dışındaki üniversitelerden yatay geçişle gelen öğrencilerin daha önce almış oldukları ve ders yüküne sayılan dersler için verilir. EX notu ortalamaya katılmaz ancak not belgelerinde gösterilir.



https://obs.acibadem.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=76