Sağlık Fiziği Tezli Yüksek Lisans - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı
Program İçeriği

Sağlık Fiziği, hastalıkların tanı ve tedavisinde, fiziğin yöntem ve kavramlarının uygulamalı olarak kullanıldığı bir bilim dalıdır. Radyasyonun tıpta kullanım alanları başlıca radyoterapi, radyoloji ve nükleer tıp olarak gruplandırılabilir. Radyasyonun sağlık alanında kullanılmaya başlaması ile birlikte medikal fizikçiye de ihtiyaç duyulmuştur. Sağlık bilimleri alanında faaliyet gösteren üniversitelerin tıp fakülteleri, Sağlık Bakanlığı hastaneleri ve özel sektör hastaneleri bünyesinde, radyasyon onkoloji merkezleri, nükleer tıp merkezleri ve radyodiyagnostik merkezleri açılmakta ve bu merkezler ileri teknoloji ile çalışan modern tanı ve tedavi cihazları ile donatılmaktadır. Bu nedenle ülkemizde sağlık fiziği uzman ihtiyacı ciddi boyutlara ulaşmıştır. Bu cihazların verimli çalışmaları, hastalara zararlı olmamaları ve bu cihazlarla doğru tanı ve tedavi yapılabilmesi, tanı ve tedavide kalitenin artırılabilmesi için ilgili alanda lisansüstü (en az yüksek lisans) eğitimi görmüş uzman medikal fizikçilere ihtiyaç vardır.

Ülkemizde yetişmiş Sağlık Fiziği Uzmanı gereksinimini karşılamaktır. Bu programdan mezun olacak öğrenciler radyasyon onkolojisi merkezleri, nükleer tıp merkezleri, radyodiyagnostik klinikleri gibi, tıbbın iyonize ışınlar ile ilgili dallarında kullanılan ileri teknolojiye sahip tanı ve tedavi cihazlarının doğru ve verimli kullanımını sağlayacaktır. Ayrıca bu konuda eğitim görmüş ve iyi yetişmiş uzman fizikçiler, planlanan tedavinin en doğru şekilde uygulanması, cihazlarda kalite güvenliği, kalite kontrol ve dozimetri işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve genel radyasyon güvenliğinin sağlanmasında önemli görevleri yerine getireceklerdir.

Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Enis ÖZYAR
Tarihçe
Radyasyonun tıpta en yoğun olarak kullanıldığı alanlar radyoterapi, radyoloji ve nükleer tıp bilim dallarıdır. Radyasyonun sağlık alanında kullanılmaya başlaması ile birlikte fiziğin yöntem ve kavramlarının uygulamalı olarak kullanılması ve bu bilim dalının uzmanlarına ihtiyaç duyulmuştur. Sağlık bilimleri alanında faaliyet gösteren hastanelerde bulunan radyasyon onkolojisi, radyoloji ve nükleer tıp bölümlerinde modern tanı ve tedavi cihazları bulunmaktadır. Bu cihazların verimli çalışmaları, doğru tanı ve tedavi yapılabilmesi, tanı ve tedavide kalitenin artırılması için ilgili alanda lisansüstü (en az yüksek lisans) eğitimi görmüş uzman Sağlık Fizikçilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Üniversitemizdeki mevcut program, ülkemizin ihtiyaç duyduğu Sağlık Fiziği Uzmanı kadrolarının yetiştirilmesine katkıda bulunmaktadır. Mezun olacak öğrenciler, iyonize radyasyon kullanılan radyasyon onkolojisi, nükleer tıp, ve radyoloji bölümlerinde tanı ve tedavi cihazlarının doğru ve verimli kullanımını sağlayacaktır. Sağlık Fiziği uzmanlarının görev tanımları arasında tedavi cihazlarının kalite kontrol ve güvenliği, hastaların tedavi planlamalarının yapılması ve genel radyasyon güvenliğinin sağlanması yer almaktadır. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2010 yılından itibaren ağırlıklı olarak Acıbadem Maslak Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümünde eğitim faaliyetleri sürdürülmekte olup, ilk mezunlarını 2012 yılında vermiştir.
Kazanılan Derece
Sağlık Fizikçisi ( Yüksek Lisans Tezli )
Kabul Koşulları
En az Lisans (4 yıllık) öğrenimi veren bir yükseköğretim programının Fizik, Fizik Mühendisliği ve Nükleer Enerji Mühendisliği bölümlerinden mezun olmak, transkriptini sunmak veya kayıt dönemine dek mezun olabileceğini belgelemek.

Dil Yeterliliği için,
Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından;
TOEFL-IBT: En az 60 puan
YDS/ÜDS/KPDS/YÖKDİL: En az 50 puan
Yabancı dil belgesine sahip olmayan adaylar için Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü tarafından yapılacak olan Yabancı Dil Yeterlilik Sınavından en az 50 puan almış olmaları istenecektir.
Yabancı uyruklu adaylar için YDS/ÜDS/KPDS/YÖKDİL için en az 70 puan, TOEFL-IBT en az 84 puan, PTE akademik en az 71 puan, CAE B seviyesinde, CPE C seviyesinde olması istenecektir.

Bilimsel Yeterlilik için,
Lisansüstü eğitim için aşağıda belirtilen sınavlardan birinden en az geçerli puanı almış olmak (sonuç belgeleri başvuru tarihine kadar geçerli olmalıdır)

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) elde edecekleri herhangi puan türünün birinden en az 55 olması, Yabancı uyruklu öğrenciler için GRE en az 149 ya da GMAT en az 450 puan olması gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisansın tamamlanmasından sonra doktora yapılabilir. Üniversitemiz bünyesinde henüz doktora programı mevcut değildir.
Mezuniyet Koşulları
Programdaki mezuniyet koşulunu oluşturan dersleri alarak ve kriterleri yerine getirerek başarılı olmuş, tez çalışmasını başarıyla tamamlamış ve tez savunma sınavında başarılı bulunmuş öğrenciler, genel not ortalaması en az Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nün belirlediği geçme notu olmak kaydıyla tezli yüksek lisans öğrenimini başarıyla tamamlamış sayılırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, özel, devlet ve üniversite hastanelerinin radyasyon onkolojisi, nükleer tıp ve radyoloji bölümlerinde ihtiyaç duyulan sağlık fizikçisi olarak çalışabilir. İyonlaştırıcı radyasyonla çalışma lisansına sahip firmalarda radyasyondan korunma sorumlusu, aplikasyon uzmanı olarak ve/veya servis/satış birimlerinde çalışabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için dersi veren öğretim elemanları tarafından ara sınav/ ödev/ proje vb. çalışmalar ve bir yarıyıl sonu sınavı yapılır. Her bir ders için değerlendirme kriterleri ders bilgi paketlerinde belirtilmiştir. Yarıyıl sonu sınavları Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nün sene başında ilan ettiği akademik takvime göre belirlenmiş tarih aralığında yapılır. Öğretim elemanları yarıyıl içindeki bütün çalışma, ödev, ara sınavlar ve yarıyıl sonu sınavını değerlendirerek Enstitü tarafından belirlenen ders geçme notu sistemine göre not değerlendirme yaparlar Teorik dersler için 1 vize ve 1 final yapılır.



https://obs.acibadem.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=72