Medikal Biyoteknoloji Doktora (İngilizce) - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı
Program İçeriği

Medikal Biyoteknoloji, yaşam bilimleri alanında eğitim ve araştırma olanakları sunarak, insan sağlığına katkı sağlayacak yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesini hedefleyen bir programdır. Eğitim konuları arasında rekombinant DNA teknolojisi, protein mühendisliği, sentetik biyoloji, doku mühendisliği, ilaç ve aşı geliştirilmesi, hızlı tanı teknolojileri, kişiye özgü tıp ve gen tedavisi bulunmaktadır. Öğrenciler çok deneyimli araştırmacılar eşliğinde, biyoteknoloji konusunda geniş bir alanda, yeni ve modern aygıtlar ile güçlü bir altyapıya sahip laboratuvarlarda çalışma olanağı bulmaktadır. Bu programda ulusal projeler ile desteklenmiş endüstriyel kuruluşlarla yapılan ortak projelere özel önem vermekteyiz. Programa kabul edilen tüm T.C. vatandaşı öğrencilerimize tam eğitim bursu vermekteyiz. Buna ek olarak öğrencilerimizin büyük çoğunluğu araştırma projelerinden alınan burslar ile desteklenmektedir. Programa kabul edilen öğrencilerin tam zamanlı olarak üniversitede çalışması beklenmektedir; yarı zamanlı çalışma kabul edilmemektedir. Araştırmaya yüksek düzeyde ilgi duyan öğrencilerin aramıza katılmasını yürekten desteklemekteyiz.


Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Tanıl KOCAGÖZ
Tarihçe
Sağlık Bilimleri Enstitüsü altında yer alan Medikal Biyoteknoloji Anabilim Dalı ilk defa 2016-2017 yılında öğrenci babul etmiştir. 2018 yılında ise ilk mezununu vermiştir.
Kazanılan Derece
Medikal Biyoteknoloji Doktorası ünvanı verilmektedir.
Kabul Koşulları
Lisansüstü programlarımıza öğrenci kabulü, YÖK’ün "Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" ve Acıbadem Üniversitesi “Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” hükümlerine göre yapılır. Lisansüstü programlara genel başvuru koşulları, başvuru belgeleri, başvuru ve kabul süreci Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve program koordinatörleri tarafından belirlenir ve duyurulur. Adaylar, gerekli belgeleri sağlayarak ilgili enstitüye doğrudan başvurabilirler. Başvurular ve kayıtlar Akademik Takvimde ilan edilen süreler içinde yapılır.

Yüksek lisans ya da lisans (4 yıllık) öğrenimi veren bir yükseköğretim programının Biyokimya Bölümü, Biyoloji Bölümü, Biyomühendislik, Biyomedikal Mühendisliği, Biyosistem Mühendisliği, Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyoinformatik, Genetik ve Biyomühendislik, Kimya-Biyoloji Mühendisliği, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Kimya Bölümü, Kimya Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Tıbbi Biyoloji Bölümü, Tıp Mühendisliği, Tıp, Veterinerlik fakülte ve bölümlerinden mezun olanlar, transkriptini sunarak veya kayıt dönemine dek mezun olabileceğini belgeleyerek başvurabilirler.
Dil Yeterliliği

Yüksek lisans derecesi ile başvuran adayların;

Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından;

TOEFL-IBT: En az 78 puan

YDS/ÜDS/KPDS/YÖKDİL: En az 60 puan

PTE Akademik: En az 50 puan

Lisans derecesi ile doktora programına başvuranların;

Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından;

TOEFL-IBT: En az 84 puan

YDS/ÜDS/KPDS/YÖKDİL: En az 70 puan

Bilimsel Yeterlilik

Yüksek lisans derecesi ile başvuran adayların;

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) elde edecekleri sayısal puanın en az 65 olması, Yabancı uyruklu öğrenciler için GRE en az 151 ya da GMAT en az 480 puan olması gerekmektedir.

Doktora/ sanatta yeterlilik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunları için ALES şartı aranmaz. Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Senatosu tarafından mezun olduğu lisansüstü programa girişteki puan türü veya uzmanlık alanına bakılmaksızın belirlenen 65 puan dikkate alınır.

Lisans derecesi ile doktora programına başvuran adayların;

ALES sınavından elde edecekleri sayısal puanın en az 81 olması, GRE en az 156 ya da GMAT en az 590 puan olması gerekmektedir. Lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya eşdeğeri bir puan olması gerekmektedir.

Başvuru koşulları, Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nün Duyurlar sekmesinde güncel olarak duyurulmaktadır.

Değerlendirme iki aşamalıdır:

Yazılı Sınav (Genel biyoloji bilgisini ölçmeyi hedefler; çoktan seçmelidir; İngilizce'dir.)
Sözlü Sınav (Yazılı sınavı geçen öğrenciler katılabilir; jüri tarafından gerçekleştirilir; İngilizce'dir.)
Üst Kademeye Geçiş
Üniversitelerin ilgili fakültelerinde öğretim görevlisi/üyesi başvurusunda bulunulabilir.
Mezuniyet Koşulları
Programdaki mezuniyet koşulunu oluşturan dersleri alarak ve ölçütleri yerine getirerek başarılı olmuş, tez çalışmasını başarıyla tamamlamış ve tez savunma sınavında başarılı bulunmuş öğrenciler, genel not ortalaması en az Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nün belirlediği geçme notu olmak kaydıyla doktora öğrenimini başarıyla tamamlamış sayılırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Üniversitelerin ilgili fakültelerinde öğretim görevlisi/üyesi başvurusunda bulunulabilir. Bu programdan mezun olan öğrenciler ilgilerine göre tıp, ilaç ve gıda endüstrisi gibi birçok sağlıkla ilişkili alanların özellikle AR-GE birimlerinde çalışma olanağı bulabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için belirlenmiş öğrenim hedeflerini ölçmeye dönük, sınav, ödev, proje vb. yöntemler ölçme ve değerlendirme için kullanılmaktadır. Her derse özgü ölçütler ders bilgi paketinde belirlenmiştir.



https://obs.acibadem.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=70