Tıbbi Mikrobiyoloji Doktora Programı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Tıbbi Mikrobiyoloji, insanlarda hastalık etkeni olan mikroorganizmaları inceleyen bir bilim dalıdır. Bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitlerin yapısı, üreme özellikleri, hastalık oluşturma mekanizmaları, tanı yöntemleri ve tedavide kullanılacak antimikrobiyal ajanlar başlıca çalışma alanlarıdır.

Mikrobiyoloji doktora programında; adayların mikrobiyoloji bilim alanında uluslararası standartlarda yetiştirilmesi amaçlanmıştır.

Doktora programımız ile tıbbi mikrobiyoloji alanında çalışacak mezunlarının üniversitenin altyapısının sağladığı laboratuvar uygulamaları ile ilgili son model teknolojiyi ve bilimsel araştırma yöntemlerini de içeren deneyim kazanmaları hedeflenmektedir. Tıbbi Mikrobiyolojinin, son yıllarda özellikle pandemi etkeni mikroorganizmaların tanı yöntemlerinin geliştirilmesi, yorumlanması gibi konularda da söz sahibi olmasının yanı sıra doğru tanı yönteminin kullanılması gibi yönlendirmelerle klinikle de iletişim halinde olabilmesi tercih edilmesinde önemli bir faktör olarak yer almaktadır.

Çağdaş ve evrensel değerler ışığında, Tıbbi Mikrobiyoloji konusunda profesyonellik kazanmış, alanımızda yenilik getirebilecek, öz güvenle mesleğini icra edebilecek, bilimsel anlamda kendisini geliştiren ve bilime katkıda bulunacak, etik kurallara bağlılığı ilke edinmiş doktora mezunları yetiştirmek amaçlarımız arasındadır. Doktora programımız, akademik hayat içinde kendisini hazır hissedecek mezunlarımızla da, eğitim kurumlarımızda da bu alanda etkisini gösterecektir.

Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Yeşim Gürol
Tarihçe
2021-22 eğitim öğretim yılında ilk defa öğrenci alacaktır.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayanlar Tıbbi Mikrobiyoloji Doktoru (PhD) ünvanını alırlar
Kabul Koşulları
Üniversitelerin Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ya da Tıbbi Biyoloji Bölümü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Biyoteknoloji Bölümünden mezun olmak
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi (ALES) Sınavında sayısalda minimum 70 puan almış olmak.
Yabancı uyruklu öğrenciler için GRE en az 152 ya da GMAT en az 470 puan olması gerekmektedir.
Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından;
TOEFL-IBT en az 70 puan
YDS/ÜDS/KPDS/YÖKDİL en az 60 puan almış olmak
Üst Kademeye Geçiş
Tıbbi Mikrobiyoloji doktora derecesi için, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Lisansüstü Yönetmeliği’nin 50. maddesinde belirtildiği gibi, Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur.
Mezuniyet Koşulları
Tıbbi Mikrobiyoloji doktora derecesi ile mezuniyet için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisini tamamlamak şartı aranır.
Mezun İstihdam Olanakları
Tıbbi Mikrobiyoloji Doktora programı mezunları sadece Türkiye'de değil, yabancı dille eğitim aldıklarından dünyanın birçok üniversitesinde öğretim üyesi olarak istihdam edilebilecek donanımda olacaklardır.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar yazılı, sözlü, ödev ve sunum formatlarında düzenlenebilir. Salgın koşullarında gerektiğinde uzaktan sözlü ve yazılı sınav da yapılabilir.



https://obs.acibadem.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=6151