Sosyoloji - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 20
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Sosyoloji Mezunu
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

2016-2017 ders yılında öğretime başlayan Acıbadem Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nün ders programı, ülkemizdeki ve Batı ülkelerindeki üniversitelerin sosyoloji programlarıyla uyumludur. Bu uyum, özellikle yüksek lisans yapacak öğrencilerin herhangi bir engelle karşılaşmaması açısından önemsenmektedir. Sosyoloji sosyal bilimler ailesinin bir üyesidir ve öğrencilerin sosyolojiyi gerçek anlamda kavrayabilmeleri için onun diğer sosyal bilimlerle ilişkisini, ortak ve farklı yönlerini, işbirliği olanaklarını tanımış olmaları gerekir. Bu gereksinimi karşılamak üzere, bölümde tüm sosyal bilim alanlarından zorunlu ve seçmeli derslere yer verilmektedir.

Bölümün bir diğer özelliği öğrencilerin her yıl çeşitli zorunlu ve seçmeli derslerle kapsamlı bir araştırmacılık bilgi ve deneyimine yönlendirilmesidir. Öğrencilerin sosyal bilim metodolojisini eksiksiz kavramaları, araştırmacılığın teknik ve etik gereklerini öğrenmeleri, alan araştırmalarının gerektirdiği davranış ve becerileri geliştirmeleri hedeflenmektedir. Öğretim üyelerinin desteğiyle çeşitli toplumsal ortamlarda araştırmalar yapılması, öğrenci kongrelerine katılım ve benzer etkinliklerin düzenlenmesi teşvik edilir.

Sosyoloji öğreniminde staj zorunluluğu olmamakla birlikte, çeşitli iş alanlarının tanınabilmesi için gönüllü stajlar özendirilir ve desteklenmektedir. Öğrencilerin özellikle sağlık, sosyal çalışma ve sivil toplum kuruluşlarını ve bu kuruluşlarda sosyolog olarak çalışma olanaklarını tanımaları önemsenmektedir.

Bölümün özgün bir yönü isteyen öğrencilerin sağlık sosyal bilimleriyle, özellikle de sağlık sosyolojisiyle uğraşabilmeleri için çok sayıda seçmeli ders ve araştırma etkinliği planlanmış olmasıdır. Sağlık sosyal bilimleri alanı 1980’lerden bu yana çok hızlı gelişen bir araştırma ve uygulama alanıdır ve Acıbadem Üniversitesi bu alanı desteklemektedir. Öğrencilerin de alanın Türkiye’deki gelişiminde genç öncüler olarak rol almaları arzu edilmektedir.

Sosyoloji öğrenimi toplumsal, kültürel ve insani olgular hakkında duyarlılık yükselten bir süreç olarak da kabul edilebilir. Bölüm de yaşadıkları ülkeye ve dünyaya karşı duyarlı, bilinçli, aydın ve sorumlu genç insanlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Bölüm Başkanı
Prof. Dr. İnci User
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Ceren Gülser İlikan Rasimoğlu
Tarihçe
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 2016 yılında kurulmuş ve 2016-2017 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini almıştır.
Kazanılan Derece
Bölümümüzde dört yıllık öğrenimi tamamlayan öğrenciler ‘sosyoloji lisans diploması’ elde ederler.
Kabul Koşulları
Sosyoloji bölümüne giriş için orta öğretim eğitimini tamamlamış veya yurt dışında eşdeğer bir eğitim almış olmak ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Alan Yeterlilik Testi (AYT) Eşit Ağırlık (EA) puan türü yeterliliğine uygun olmak gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Üniversite kurulumuzun belirlediği not ortalaması şartına sahip olan bireyler, ALES ve yabancı dil sınavlarında başarılı oldukları takdirde açılan yüksek lisans ve doktora programlarına başvurabilirler. İngilizce öğretim görmeleri yurt dışında yüksek lisans yapma şanslarını da arttıracaktır. Yüksek lisans ve doktora dereceleri öğrencilere iş yaşamında ayrıcalık getirebileceği gibi, isteyen ve başarı gösterenlerin akademik kariyere devam etmelerini de sağlayabilir.
Mezuniyet Koşulları
Sosyoloji Bölümü’nden mezun olacak öğrencilerin lisans programındaki tüm derslerden geçer not almış olmaları (FF, FG, NA ve U notlarının bulunmaması), toplam 264 AKTS kredisini tamamlamış olmaları ve genel not ortalamalarının en az 4.00 üzerinden 2.00 olması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Sosyoloji lisans öğretimi öğrenciye meslek değil, kapsamlı ve çok yönlü insan, toplum, kültür bilgisi kazandırır. Sosyoloji lisansı alan öğrencilerin çalışma yaşamındaki seçenekleri, eğer sosyal bilimden uzaklaşmak istemiyorlarsa, araştırma kuruluşlarında (kamuoyu ve pazar araştırmaları, toplumsal ve demografik araştırmalar), sosyal hizmet kuruluşlarında, sağlık kuruluşlarında, basın-yayın ya da halkla ilişkiler gibi iletişim alanlarında çalışmak, öğretmenliğe ya da akademik kariyere yönelmek olabilir. Mezunlar ayrıca sosyal, beşeri ya da idari bilimlerin herhangi bir alanında yüksek lisans yaparak alanlarını daha da genişletebilir. Eğer alan değiştirmek istiyorlarsa yöneticilik işlerine ya da bankacılık, sigortacılık gibi sektörlere yönelebilirler. Son yıllarda iş yaşamında reklam, pazarlama, insan kaynakları yönetimi ve profesyonel STK yöneticiliği gibi alanların da sosyoloji mezunlarını tercih edebildiği görülmektedir. Ayrıca yerel yönetimlerde, devlete bağlı (adliye, yetiştirme yurdu, cezaevi gibi) kuruluşlarda da sosyolog kadroları açılabilmektedir. Sosyoloji’nin salt akademik bir alan olmayıp uygulama amaçlı olarak da yarar sağlayabileceği ülkemizde görece yeni kavranan bir husus olduğu için sosyoloji mezunlarına yönelik talebin artarak süreceği beklenmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Acıbadem Üniversitesinin Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır. Öğrencilerin değerlendirilmesi için yarıyıl ve dönem sonu sınavları yanında, ödev, dönem ödevi, sınıf uygulaması, rapor vd ölçme-değerlendirme yöntemleri kullanılır ve her bir derste bunların hangilerinin kullanılacağı öğrencilere önceden bildirilir. Mezuniyet için programda genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2 olması beklenir. Dersler tabloda gösterildiği şekilde puanlanır ve harf notları verilir.



https://obs.acibadem.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5946