Sağlık Sosyolojisi Tezli Yüksek Lisans - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Sağlık sosyolojisi yüksek lisans programının amacı sosyal bilimler ya da sağlık bilimleri alanında lisans öğrenimi görmüş öğrencilerin sağlık sosyolojisi konusunda uzmanlaşmalarını sağlamaktır. Sağlık Sosyolojisi toplumsal kurumlar ile sağlık ve hastalık arasındaki ilişkileri, tıbbın diğer toplumsal kurumlar üzerindeki etkilerini, sağlığın sosyal, siyasal ve kültürel belirleyenlerini, farklı ekonomik sistemlerin sağlığa ilişkin düzenlemelerini inceleyen bir çalışma alanıdır. Tedavinin önemli bir boyutunu oluşturan hasta-hekim ilişkisi, toplumun sağlık konusundaki tutum ve davranışlarını etkileyen iletişim süreçleri, hastane yaşamı, sağlık çalışanlarının özellikleri ve gereksinimleri de sağlık sosyolojisi kapsamındaki konulardır.

Araştırmalar, hastalıkların toplum içindeki ve farklı toplumlar arasındaki dağılımının kültürel ve sosyo-ekonomik koşullardan büyük ölçüde etkilendiğini göstermektedir. Günümüzde uzayan yaşam beklentisi, artan çevre kirliliği, ekonomi ve istihdamın değişen yapısına koşut olarak gelişen yoğun kentleşme, küreselleşme ve göç gibi süreçler yeni sağlık sorunlarına ve gereksinimlerine yol açmaktadır. Öte yandan, tıbbi teknolojinin hızlı gelişimi de toplulukların tanımladığı sağlık gereksinimlerini giderek arttırmaktadır. Tüm bunların incelenmesi, sağlık alanına aşina sosyal bilimcilerin katkılarına ihtiyaç yaratmaktadır. 1980’lerden başlayarak hızla gelişen sağlık sosyal bilimleri (sosyoloji, psikoloji, antropoloji ve ekonomi bilimlerinin sağlık üzerinde uzmanlaşan alt dalları) klasik sosyal bilim müfredatında yer tutmaya başladıkları gibi, bu dallarda uzmanlaşmayı hedefleyen yüksek lisans programları Avrupa ve Kuzey Amerika üniversitelerinin sosyal bilim bölümlerinde sunulmaktadır.

Dünyadaki gelişimler doğrultusunda ülkemizde de sağlıkla ilgilenen sosyal bilimciler yetişmeye, lisans programlarında sağlık sosyolojisi, sağlık psikolojisi gibi derslere yer verilmeye başlanmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi gibi devlet üniversitelerinden başlayarak tıp fakültelerinin ders programlarına bu dersleri almaya başladıkları da bilinmektedir. Dolayısıyla, sağlık sosyal bilimleri alanında araştırma ve öğretimin yaygınlaşacağını ve bunu mümkün kılacak akademik donanıma gereksinim olacağını öngörmek mümkündür.

Sağlık Sosyolojisi tezli yüksek lisans programını tamamlayan öğrenciler, akademik çalışmalarına bu alanda devam etmemeye karar verdikleri takdirde genel ya da başka bir alanda uzmanlaşmış bir sosyoloji doktora programına devam edebilirler.

Bölüm Başkanı
Prof. Dr. İnci User
Tarihçe
Sağlık Sosyolojisi Tezli Yüksek Lisans Programı 2018 yılında kurulmuştur.
Kazanılan Derece
Programı tamamlayan öğrenciler sağlık sosyolojisi alanında yüksek lisans diploması elde ederler.
Kabul Koşulları
Bu yüksek lisans programına başvurabilmek için adayın Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve Acıbadem Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün öğrenci alma kriterleri ile uyumlu olmak şartı ile Sağlık Bilimleri ya da Sosyal Bilimler alanlarında lisans diplomasına sahip olması gerekir. Yüksek lisans programına, lisans başarı düzeyi, yazılı sınav, mülakat ve ALES sonuçları değerlendirilerek öğrenci kabul edilir. Adayın Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan (ALES) eşit ağırlık puan türünden minimum 55 standart puan almış olması ve mezuniyet başarı notunun en az 65 (2,5/4) olması zorunludur. Yabancı dil için kamu sınavlarından (YDS, ÜDS, YÖKDİL veya KPDS) en az 55 puan, TOEFL IBT’den en az 66 puan, PTE Akademik sınavından en az 50 Puan, CPE ve CAE sınavlarından en az C puanına sahip olmak gerekir. Dil Yeterliliğine sahip olmayan adaylar için yabancı dil sınavı, Sosyoloji Bölümü tarafından yapılacaktır. Kabul için yapılacak değerlendirmede adaylar aldıkları genel başarı notuna göre sıralanır. Genel başarı notu, ALES puanının % 50’si, lisans öğrenimi sırasında alınan notların ağırlıklı ortalamasının % 20’si, değerlendirme kurulu tarafından verilecek yazılı sınav ve mülakat notlarının ortalamasının % 30’u toplanmak suretiyle hesaplanır. Genel başarı notu eşit olanlarda lisans not ortalaması yüksek olana öncelik tanınır.
Yabancı uyruklu öğrencilerin programa başvuruları ancak çok iyi düzeyde Türkçe ve diğer adaylardan beklenen düzeyde İngilizce bilmeleri ile mümkün olup üniversite senatosu tarafından düzenlenir
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek lisans derecesine hak kazanan kişiler, kabul koşullarını karşıladıkları doktora programlarına devam edebilirler. Sağlık sosyolojisinde yüksek lisans sahibi olanlar herhangi bir sosyoloji doktora programına ya da diğer sosyal bilimlerin doktora programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FD ya da P notunun olmaması ve tezini tamamlayarak kabul ettirmiş olması gerekir. Öğrencinin sağlaması beklenen asgari AKTS kredi sayısı 120 asgari genel not ortalaması ise 4,00 üzerinden en az 2,70’dir.
Mezun İstihdam Olanakları
Sağlık sosyolojisi hızla gelişen, çok zengin araştırma ve uygulama olanakları bulunan bir alandır. Sosyoloji bir temel bilim olduğu için yüksek lisansa devam eden öğrenciler çoğunlukla akademik kariyeri hedeflemektedir. Sağlık Sosyolojisi tezli yüksek lisans programını tamamlayan öğrenciler de herhangi bir sosyoloji veya diğer sosyal bilim doktora programına devam edebilirler. Eğer akademik kariyere devam etmek istemiyorlarsa, öncelikle sağlık alanında araştırmacı, eğitimci, danışman ya da yönetici olarak çalışmayı tercih edebilirler. Diğer seçenekleri yerel yönetimlerde, sosyal hizmet kuruluşlarında ya da sivil toplum kuruluşlarında çalışmak olabilir.
Sosyoloji’nin salt akademik bir alan olmayıp uygulama amaçlı olarak da yarar sağlayabileceği ülkemizde görece yeni kavranan bir husus olduğu için sosyoloji mezunlarına yönelik talebin artarak süreceği beklenebilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri “ders öğretim planı” içinde tanımlanmıştır. Yarıyıl sonu sınavları Acıbadem Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün sene başında ilan ettiği akademik takvime göre belirlenmiş tarih aralığında yapılır. Öğretim elemanları yarıyıl içindeki bütün çalışmaları, ödevleri, projeleri, sunumları, ara sınavlar ve yarıyıl sonu sınavını değerlendirerek Enstitü tarafından belirlenen ders geçme notu sistemine göre öğrencilerin notlarını belirlerler. Her bir derste hangi ölçme yöntemlerinin kullanılacağı öğrencilere önceden bildirilir.



https://obs.acibadem.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5866