Biyoistatistik ve Biyoinformatik Doktora (İngilizce) - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Biyoistatistik ve Biyoinformatik yaklaşımları günümüz sağlık problemlerinin çözümünde oldukça sık kullanılmalarıyla ortaya çıkmaktadır. Bu iki alan, tıp ve yaşam bilimlerindeki problemlere sırasıyla olasılıksal ve analitik çözümler üretmeyi hedeflemektedir. Bu alanların birbirleriyle örtüşen yanları olmakla birlikte, farklı yönleri de bulunmaktadır. Günümüz teknolojilerindeki gelişmeler, özellikle yeni nesil dizileme, transkriptomik, proteomik ve diğer omik teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler çok büyük sayıda verilerin toplanmasına olanak sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, hastanelerin elektronik sağlık kayıtları zengin veri tabanları olup, çok büyük verileri içermektedirler. Bu tip verileri özümseyerek, bunları kişiselleştirilmiş tıp perspektifi ile, tanı ve tedaviye karar vermede, hastalık oluşum mekanizmalarının anlaşılmasında, hastalıkların erken teşhisinin sağlanmasında kullanmak için ileri düzey biyoistatistik ve biyoinformatik yöntemlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu programda bu iki bilimsel yaklaşımın bir arada öğretilmesini amaçlamaktayız. Bunun önemli olduğunu düşünmekteyiz, çünkü bu becerileri bir arada kazanabilecek bilim insanlarının Türkiye’de bilimin gelişmesine önemli katkılar sunacağı kanısındayız. Önerdiğimiz programın Türkiye’de bir örneği bulunmamasına rağmen dünyada örnekleri vardır.


Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Uğur Sezerman
Tarihçe
Bu alanda ilk acilan doktora programidir.
Kazanılan Derece
Biyoistatistik ve Biyoinformatik Doktora Derecesi
Kabul Koşulları
Dil Yeterliliği

• Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından;
• Yüksek lisans derecesi ile doktora programına başvuranların;
• TOEFL-IBT: En az 80 puan
• YDS/ÜDS/KPDS/YÖKDİL: En az 67 puan
• Lisans derecesi ile doktora programına başvuranların;
• TOEFL-IBT: En az 84 puan
• YDS/ÜDS/KPDS/YÖKDİL: En az 70 puan

Bilimsel Yeterlilik

• Lisansüstü eğitim için aşağıda belirtilen sınavlardan birinden en az geçerli puanı almış olmak (sonuç belgeleri başvuru tarihine kadar geçerli olmalıdır)
• Yüksek lisans derecesi ile başvuran adayların ALES veya e-ALES sayısal puan türünden en az 55 puan almak, veya GRE quantitative türünden en az 149 ya da GMAT en az 450 puan olması gerekmektedir.
• Doktora/ sanatta yeterlilik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunları için ALES şartı aranmaz. Üniversite Senatosu tarafından mezun olduğu lisansüstü programa girişteki puan türü veya uzmanlık alanına bakılmaksızın belirlenen puan dikkate alınır.
Lisans derecesi ile doktora programına başvuranların;
• ALES sınavından elde edecekleri sayısal puanın en az 60 olması, GRE en az 151 puan ya da GMAT en az 465 puan olması gerekmektedir.
• Lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya eşdeğeri bir puan olması gerekmektedir.
• Lisansüstü programlara başvuran adaylardan başvuruları sırasında aşağıdaki belgelerden herhangi birini sağlayamayanlar, olumlu değerlendirilmeleri durumunda, ilgili Enstitüsü Yönetim Kurulu tarafından başvurdukları programa şartlı kabul edilebilirler:
o Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı Sonucu
o Dil Yeterlik Sınav Sonucu
o Tanınırlık Belgesi (yurt dışından alınan diplomalar için)
• Şartlı kabul alan öğrencilerin eksik belgelerini en geç kabul edildikleri ilk dönemin akademik takvimde belirtilen dönem sonu sınavlarının bitiş tarihine kadar tamamlamaları şarttır. İlgili belgeyi belirtilen süre içerisinde sağlayamayan adayların kayıtları iptal edilir.
• Yurtdışında öğrenim gören adayların, lisans ve lisansüstü derecelerini aldıkları yükseköğretim kurumunun tanınırlığı veya verilen eğitimin uygunluğunun YÖK tarafından onaylanması gerekmektedir. Bu sorgulama aday öğrenci tarafından yapılır ve tanınırlık/uygunluk onay dokümanı üniversiteye sunulur. Aday bu sorgulamayı yapmadan da başvurabilir, bu durumda başvurusu olumlu değerlendirlen adaylar onay dokumanını en geç bir dönem içinde sunmak koşuluyla kabul alabilir. Onay dokumanı bir dönem içerisinde sunulmayan adayların kayıtları iptal edilir. Bunun dışında yabancı uyruklu adaylar, Acıbadem Üniversitesi yabancı uyruklu öğrenci kabul koşullarını sağlamasını gerekmektedir.

Programlara Başvuru için Gerekli Evraklar;
• Lisans ve Yüksek Lisans Diploma veya Geçici Mezuniyet Belgesinin Aslı (Onaylı fotokopisi kayıt esnasında yapılacaktır.) (Yabancı ülkelerden Biyoinformatik Doktora Programına temel oluşturabilecek ilgili alanlardan bir lisans programından (BSc) veya yüksek lisans (MSc) programından alınan diplomalarının YÖK tarafından denkliğinin onaylanmış olması gerekir.)
• Resmi akademik transkript: İlgili yükseköğretim kurumunun Öğrenci İşleri tarafından hazırlanmış, adayın aldığı tüm dersleri ve notlarını gösteren resmi belgenin online sistem üzerinden sisteme yüklenmesi ve/veya kapalı zarf içerisinden sunulması gereklidir.
• Niyet mektubu: Adayın söz konusu programa neden katılmak istediği, programa ve kariyerine ilişkin hedefleri, motivasyonları, beklentileri özetlenmelidir.
• Referans Mektubu, (iki adet) (kapalı zarf içinde) (Mülakat Sınavında Referans Mektuplarının teslim edilmemesi durumunda kayıt alınmayacaktır.)
• İngilizce Yeterlilik Sınav Sonuç Belgesi
• ALES, GMAT veya GRE sınavlarından birisinden sonuç belgesi (Doktora/ sanatta yeterlilik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunları için mezun olduğu lisans programı diploması).
• Nüfus cüzdanı fotokopisi /Pasaport Fotokopisi
• Erkek Adaylar için Askerlik Belgesi
Üst Kademeye Geçiş
Mezunlar ogretim uyesi kadrolarina başvurabilir.
Mezuniyet Koşulları
Derslerin ve doktora tezinin başarı ile tamamlanması
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar ogretim uyesi kadrolarina başvurabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Sinav, ödev, proje, sunumlar



https://obs.acibadem.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5846