Beslenme ve Diyetetik Tezsiz Yüksek Lisans - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 1,50
Azami Süresi (Yıl) 1,50
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Beslenme ve Diyet Uzmanı, büyüme, gelişme ve yaşam boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plan ve programlarını düzenleyen; besin ögesi, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, çözüm yolları bulan; var olan besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan, bu konularda fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren, doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbi ve cerrahi tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı planlayan, eğitim veren, uygulatan ve izleyen yetkili kişidir.

Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Programı’nın amacı; değişen sağlık gereksinimlerine uygun beslenme ve diyetetik alanındaki araştırmaları planlayacak, yürütecek ve sonuçlarını yorumlayarak evrensel bilime katkı sağlayacak; araştırma görevlisi/uzman kadrosunda yer alan veya alacak bilim insanlarını yetiştirmek, konusunda ulusal politikalara katkı verebilecek, ulusal ve uluslararası ölçekte bilgili, aydın, yeterli ve yetkin beslenme ve diyetetik bilim uzmanı yetiştirmektir.

Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Murat BAŞ
Tarihçe
Program 2017-2018 eğitim öğretim yılından bu yana öğrenci kabul etmektedir.
Kazanılan Derece
Yüksek Lisans
Kabul Koşulları
Yüksek lisans programlarına başvuracak adaylarda aşağıdaki koşullar aranır: a) İlgili Anabilim Dalı Başkanlığının önerisi üzerine Enstitü Kurulunca uygun görülen bir lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. b) Yüksek lisans programlarına başvuru koşullarını yerine getiren adaylar, ilanda belirtilen yer ve zamanda, Rektörlükce görevlendirilecek birim tarafından yapılacak yabancı dil yeterlik sınavına alınırlar. Yeterlik sınavı sonuçlarını gösteren puan listeleri, sınavı yapan birim tarafından ilgili enstitülere gönderilir. Enstitüler, enstitü kurullarınca belirlenecek minimum puanları göz önünde bulundurarak, yabancı dil yeterlik sınavındaki başarılı ya da başarısız olan adayları ilan eder. c) Üniversitelerarası Kurul tarafından YDS'ye eşdeğerliği kabul edilerek, Enstitü Kurulunca başarı taban puanı belirlenen, ulusal ve uluslararası geçerliliği olan ÜDS, KPDS, TOEFL ve benzeri dil sınavlarında başarılı olan adaylar, o dilin yeterlik sınavından muaf tutulur. e) Bilim alanı yabancı dil olan adaylar, yabancı dil sınavlarına, başka bir yabancı dilden girer.
Üst Kademeye Geçiş
Mezunlar, doktora programlarına devam edemezler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FG ya da NA notunun olmaması gerekir. Program süresince alınması gereken minimum kredi sayısı 30'dur ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,70 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, hastane, ana-çocuk sağlık merkezleri, diyaliz merkezleri, poliklinikler vb. kapsayan tüm sağlık birimleri, çeşitli kamu ve özel kuruluşların poliklinikleri, yiyecek içecek işletmeleri, oteller, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, kreşler ve gıda sanayinde çalışabilmekte ve/veya üniversitelerin beslenme ve diyetetik bölümlerinde akademisyen olarak istihdam edilebilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Programdaki mezuniyet için gerekli olan zorunlu ve seçmeli dersleri alarak başarılı olan, genel not ortalaması sağlık bilimleri enstitüsünün belirlediği geçme notunu sağlayan ve dönem projesini başarıyla tamamlayan öğrenciler öğrenimini başarı ile tamamlar.

Öğrencilerin değerlendirilmesi için ara sınav/sınavlar, ödev, proje, rapor, ve final sınavı ölçme ve değerlendirme yöntemleri olarak kullanılmaktadır. Mezuniyet için programda genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.70 olması gerekmektedir. Ders Notu Puan Aralığı Değeri Katsayı
AA 90-100 Pekiyi 4.00 BA 85-89 İyi-Pekiyi 3.50 BB 80-84 İyi 3.00 CB 75-79 Orta -İyi 2.50 CC 70-74 Orta 2.00 DC 70 ve altı 0.50 Zayıf Başarısız FF, FG, NA (Devamsızlık nedeniyle genel sınava girme hakkı yok) Başarısız

Ortalamaya katılmayan notlar;
S:Kredisiz derslerde ve tezinde başarılı
U:Kredisiz derslerde ve tezinde başarısız
I:Mazeretli
P:Tez çalışması devam ediyor
T:Yatay geçişle transfer edilmiş dersler
NA:Derslere devam etmemiş




https://obs.acibadem.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5806