Moleküler Ve Translasyonel Biyotıp Tezli Yüksek Lisans (İngilizce) - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Acıbadem Üniversitesi (ACU) Moleküler ve Translasyonel Biyotıp Yüksek Lisans Programı, temel ve uygulamalı biyotıp araştırmalarındaki bilgi, kavram ve teknolojileri bu alanda uzmanlaşmak isteyen genç araştırmacılara aktarmak için kurulacak bir programdır. Bu programa katılan öğrenciler genetik bozukluklar, kanser, kök hücre ve nörodejeneratif hastalıklar gibi farklı ve çeşitli konularda çalışma imkanı edinebileceklerdir. Bu çalışmalar sırasında omiks teknolojileri, hayvan deneyleri, hücre biyolojisi, moleküler biyokimya, genetik ve moleküler biyoloji araştırma yöntemlerini uygulayarak öğrenmeleri hedeflenmektedir. Böylece, bu programla ileri teknoloji ve araştırma yöntemlerine sahip bir ortamda, normal ve hastalık durumlarında hücre, doku ve organlardaki moleküler ve fizyolojik mekanizmaları aydınlatarak hastalıkların tanı, sınıflandırma ve tedavileri için yeni kapılar açılacaktır.

"Translasyonel Bilim" tanım olarak, translasyon (dönüştürme) aşamalarının altında yatan bilimsel ve işlevsel prensiplerin anlaşılmasını kapsamaktadır. Biraz daha detaya inmek gerekirse, translasyon yani dönüştürme laboratuvar ve klinik araştırmaların toplum ve bireylerin sağlığını geliştirecek uygulamalar haline getirilmesini ifade etmektedir.

Laboratuvar araştırmaları, temel araştırmalar kapsamına girmekte, fizyolojik denge, hastalık ve davranışsal mekanizmaların temel moleküler mekanizmalarını aydınlatmayı amaçlamaktadır. Translasyonel bilimin temeli ve sonraki tüm aşamaları da bu temel araştırmalara dayanmaktadır. Translasyonel biyotıpın bir sonraki aşaması ise pre-klinik araştırmalar olup tıp ve temel araştırmaları birbirine bağlayan köprü olarak da tanımlanabilir. Bu aşamada insan ve hayvan hücre hatları, hayvan modelleri ve/veya insan veya hayvan doku örnekleri kullanılarak, temel araştırmalar sırasında keşfedilen mekanizmalar test edilmektedir. Bu testler yeni ilaçların, cihazların veya tanı kitlerinin keşfini veya bunların yeniden konumlandırılmasını da içermektedir.

Kısacası Moleküler ve Translasyonel Biyotıp Yüksek Lisans programının hedefi insana yönelik teşhis ve tedaviyi geliştirecek temel ve preklinik araştırmaları sürdürerek, bu konuda ülkemizi innovatif ülkeler konumuna taşıyacak öğrencilerin yetişmesine katkıda bulunmaktır.

Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Eda TAHİR TURANLI
Tarihçe
Translasyonel Bilim tanım olarak, translasyon (dönüştürme) aşamalarının altında yatan bilimsel ve işlevsel prensiplerin anlaşılmasını kapsamaktadır. Biraz daha detaya inmek gerekirse, translasyon yani dönüştürme laboratuvar ve klinik araştırmaların toplum ve bireylerin sağlığını geliştirecek uygulamalar haline getirilmesini ifade etmektedir. Laboratuvar araştırmaları, temel araştırmalar kapsamına girmekte, hastalık ve davranışsal mekanizmaların temel moleküler mekanizmalarını aydınlatmayı amaçlamaktadır. Translasyonel bilimin temeli ve sonraki tüm aşamaları da bu temel araştırmalara dayanmaktadır. Translasyonel biyotıpın bir sonraki aşaması ise pre-klinik araştırmalar olup tıp ve temel araştırmaları birbirine bağlayan köprü olarak da tanımlanabilir. Bu aşamada insan ve hayvan hücre hatları, hayvan modelleri ve/veya insan veya hayvan doku örnekleri kullanılarak, temel araştırmalar sırasında keşfedilen mekanizmalar test edilmektedir. Bu testler yeni ilaçlar, cihaz veya tanı kitlerinin keşfi veya bunların yeniden konumlandırılmasını da içermektedir. Acıbadem Üniversitesi Moleküler ve Translasyonel Biyotıp programı, bu alanda etkin ve değer katacak bilim insanlarının yetiştirilmesi vizyonuyla 2017 tarihinde ilk öğrencilerini almış olup eğitime devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Yüksek Lisans
Kabul Koşulları
Kabul ve kayıt koşulları detaylı olarak "Başvuru Koşulları" sayfasında bulunabilir: http://www.acibadem.edu.tr/fbe-molekuler-translasyonel-biyotip-basvuru-kosullari
Üst Kademeye Geçiş
Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler ulusal ve uluslararası doktora programlarına başvurabileceklerdir.
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet için Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Lisansüstü eğitim yönetmeliği uygulanmaktadır, ve öğrencinin bir yüksek lisans tezi oluşturması beklenir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız yeni nesil teknolojileri kullanarak sağlık alanında ortaya çıkan yeni trendler doğrultusunda laboratuvar araştırmaları yapabilecek ve bu araştırmaları preklinik çalışmalarla da destekleyecek yetileri olan bilim insanları olarak insana yönelik teşhis ve tedaviyi geliştirecek temel ve preklinik araştırmaları sürdürerek, bu konuda ülkemizi innovatif ülkeler konumuna taşıyacak çalışmalarda bulunabilirler. Mezunlarımız gerek doktoraya devam ederek kendilerini eğitimin bir üst seviyesine taşıyabilir gerekse sektörde Ar-Ge, üretim, klinik gibi departmanlarda çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Lisansüstü eğitim yönetmeliği uygulanır. Öğrencilerin değerlendirilmesi için ara sınav, quiz, uygulama, proje, rapor ve final gibi çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Mezuniyet için yine Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Lisansüstü eğitim yönetmeliği uygulanmaktadır, ve öğrencinin bir yüksek lisans tezi oluşturması beklenir.



https://obs.acibadem.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5746