Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Doktora - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı
Program İçeriği

Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Doktora Programı’nın amacı, her gün hızla değişerek ve yenilenerek ilerleyen Bilim ve Teknoloji çağına ayak uydurmak için güçlü bir ekip çalışması ruhu ile düşünme, sorgulama, fikir üretme, araştırma ve üretime katkı yapabilecek kendi alanında dünyanın önde gelen nitelikli bilim adamlarını yetiştirmektir.

Biyokimya ve Moleküler Biyoloji, günümüzde en hızlı gelişen bilim dalları olup, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de tıp, farmakoloji, tarım, hayvancılık, endüstri, çevre gibi sektörleri önemli ölçüde etkilemektedirler. Modern biyoteknolojik ürünlerin tümü biyokimya ve moleküler biyolojideki bilgi birikimine dayanmaktadır.

Bu doktora programında, öğrencilere sağlıkta ve hastalıkta gözlenen önemli hücresel ve kimyasal olayları moleküler düzeyde ayrıntılı bir şekilde öğretmek hedeflenmektedir. Genetik, sinyal iletimi ve metabolik reaksiyonlar çevreyle uyum gösteren girift bir etkileşim ağı oluştururlar. Mutasyon veya polimorfizm gibi tek molekülü etkileyen kalıtsal değişimler kimyasal sürecin yanında hücresel davranışı da etkiler. Böylece organların fonksiyonunda ve organizmanın kendisinde ciddi etkiler yaratabilirler. Bu sebepler yüzünden günümüz biyokimyası genetikten öteye genomik, proteomik, gen ve protein ağı konularına, ayrıca lipid, karbonhidrat ve proteinlerin metabolik yollarına, hücresel iletişim ve sinyal kaskadlarına, organların kompleks hastalıkları ve kardiyovasküler dolaşıma uzanan çok geniş bir interdispliner ağı kapsamaktadır. Modern biyokimyasal araştırmalarda da bu geniş içeriğe paralel olarak mikroarrayler, peptidlerin, proteinlerin ve biomoleküllerin kütle-spektrometrik analizleri gibi ileri teknikler kullanılmaktadır. Bu doktora programına katılacak öğrenciler hem interdisipliner bir programın geniş teorik bilgisini alabilecekler hem de biyokimyasal ve genetik araştırmaların klinik ve laboratuvar boyutu hakkında deneyim kazanacaklardır.

Sonuç olarak; iş olanakları ve çeşitli bölgelerden tercih edilirlik açısından üstün olan araştırmacı yetiştirmeyi amaçlayan bu Doktora Eğitimi Programını tamamlayan bir öğrenci, üniversiteler ile araştırma merkezleri gibi tüzel ve özel kuruluşlarda akademisyen ya da araştırmacı olarak görev yapabileceği gibi hastalıkların tanı ve tedavi merkezleri gibi tıp fakülteleri ve sağlık sektörünün birçok laboratuvarlarında üst düzey deneyimli elemanlar olarak çalışabileceklerdir.

Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Aysel Özpınar
Program Başkanı
Prof. Dr. Aysel Özpınar
Tarihçe
2013-2014 Eğitim Öğretim yılı güz döneminden itibaren Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi BMB Anabilim Dalı Doktora Programına öğrenci kabulüne başlamıştır ve bugüne kadar 5 öğrenci mezun olmuştur. Mezunlarımızın birçoğu öğretim üyesi olarak akademik kariyerine devam etmekte, bir diğeri de Sağlık Bakanlığına bağlı olarak Halk Sağlığı laboratuvarında çalışmaktadır. İki Profesör, 7 doçent ve 5 yardımcı doçent ile doktora programı açılmıştır.
Kazanılan Derece
Doktora
Kabul Koşulları
Yüksek lisans derecesi ile başvuran adayların Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) elde edecekleri sayısal puanın en az 55 olması, Yabancı uyruklu öğrenciler için GRE en az 149 ya da GMAT en az 450 puan olması gerekmektedir. Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından; TOEFL-IBT: En az 66 puan, YDS/ÜDS/KPDS/YÖKDİL: En az 55 puan alması gerekmektedir.

Lisans derecesi ile doktora programına başvuranların ALES sınavından elde edecekleri sayısal puanın en az 80 olması, GRE en az 152 ya da GMAT en az 590 puan olması gerekmektedir. Lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya eşdeğeri bir puan olması gerekmektedir. Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından; TOEFL-IBT: En az 84 puan, YDS/ÜDS/KPDS/YÖKDİL: En az 70 puan alması gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Üniversitelerin ilgili fakültelerinde öğretim görevlisi/üyesi başvurusunda bulunabilir.
Mezuniyet Koşulları
Almış olduğu dersleri başarı ile geçmesi ve en az 240 AKTS'yi tamamlamış olması, doktora yeterlilik sınavını başarı ile verdikten sonra tez çalışmalarını yapması ve tez savunmasında başarılı bulunması ve her yıl kongrelere sunulmuş bir abstract; SCI-SCI-expanded kapsamındaki dergilerde yayınlanmış en az iki yayında ortak yazar ve öğrencinin tezinin SCI-SCI-expanded kapsamındaki dergilerde yayına kabul edilmiş olması durumunda, öğrenci mezuniyete hak kazanır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız üniversitelerde akademik personel olarak kariyerlerine devam edebilirler, yurt dışına doktora sonrası araştırmacı olarak gidebilirler. AR-Ge merkezlerinde araştırmacı olarak çalışabilirler. İlaç sanayinde çalışabilirler. Tıbbi laboratuarlarda çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin değerlendirilmesinde ara sınav, proje sunumu, uygulama sınavı, final sınavı, makale tartışması gibi farklı ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Öğrencilerin başarılı sayılabilmeleri için 100 üzerinden en az 75 puan almaları gerekmektedir.



https://obs.acibadem.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=54