Sağlık Yönetimi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 31
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Sağlık Yöneticisi
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği

Toplumun sağlık statüsünün korunması ve iyileştirilmesi amacıyla, Türkiye sağlık sektöründe özellikle son yıllarda birçok değişiklik yapılmaktadır. Bu değişiklikler neticesinde ülkemizin sağlık sektörü sürekli büyüyen, değişen ve rekabetin arttığı bir sektör haline gelmiştir. Bu gelişme, sektörün sorunlarına daha etkili, daha verimli ve daha yenilikçi çözüm önerileri geliştirebilecek ve hatta sektörü yönlendirebilecek kavramsal, analitik ve teknik bilgi, beceri ve yeteneğe sahip yöneticilere duyulan ihtiyacı artırmıştır.

Sağlık Yönetimi Bölümü’nün temel amacı, sağlık sektörünün her kademesinde rol alan tüm kurum ve kuruluşlarda görev alabilecek sağlık yöneticileri ve liderlerinin yetiştirilmesine katkıda bulunmaktır.

Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencilerin gerek ülkemizde gerek ABD, Kanada, Avrupa Birliği Ülkeleri gibi ülkelerde kolaylıkla kendilerini ifade edebilecekleri gibi hazırlanmıştır. Öğrencilerimizin aldıkları derslerin oranı yurtdışında benzer programları akredite eden kurumların beklentileri doğrultusunda hazırlanmıştır. Dolayısıyla mezunlarımız bu ülkeler ve ülkemizde iş bulma olanağı elde edebileceklerdir. Sağlık Yönetimi Bölümü’nün ülkemizdeki ve birçok ülkedeki benzer programlardan temel farkı öğrencilerin, 2. sınıftan itibaren başta hastaneler ve diğer sağlık kuruluşları olmak üzere uygulamalı eğitimlerinin başlamasıdır. Bu kapsamda 2. ve 3. sınıfta ayda bir hafta, 4. sınıfta ise haftada 2 gün zorunlu pratik uygulamalarda bulunmaktadırlar. Ayrıca yaz stajı ile 20 iş günü belirli bir alana yönelik (finansman, pazarlama, kalite, hasta hizmetleri vb.) çalışmaları ile teori ve uygulama dengesi içinde eğitimlerini güçlendirmektedirler. Öğrencilerimizin aldıkları bu uygulamalı eğitim, işe giriş sürecinde bir kolaylık sağladığı gibi, iş yaşamında da edinilmiş deneyimin avantajlarından yararlanma olanağı sağlamaktadır. Bu bağlamda, 2018 yılında Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi ile Acıbadem Sağlık Grubu arasında başlatılan, katılma isteğini bildirenlerin %50'sinin mezuniyet sonrasında Acıbadem Sağlık Grubu'nda çalışma zorunluluğu getirilen İŞKUR İşbaşı Eğitimi Programı Projesi kapsamında, son sınıf öğrencileri son 3 aylarında istedikleri alan ve bölümde istihdam edilmişlerdir. İŞKUR İşbaşı Eğitimi Programı Projesi sonrasında 2018 yılında 16, 2019 yılında 20 kişi istihdam edilmiştir. Sonuç olarak, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü'nde Sağlık Yönetimi Bölümü mezunlarının iş hayatına başlamaları her anlamda kolaylaştırılmaktadır.

Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Mesut ÇİMEN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi Berna Eren
Tarihçe
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yönetimi Bölümü 2009-2010 akademik yılında eğitim ve öğretime başlamıştır. Bölüm akademisyen kadrosu alanında uzmanlaşmış ve yıllarca sağlık sektöründe yöneticilik pozisyonlarda görev yapmış akademisyenlerden oluşmaktadır. Karmaşık bir yapıya sahip, hızla büyüyen, çok sayıda meslek grubunun bir arada çalıştığı ve büyük bütçelere sahip sağlık işletmelerinde profesyonel sağlık yöneticilerinin önemi her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde son yıllarda gerek kaynakların rasyonel kullanılması ve hasta memnuniyetinin sağlanması konusunda kamuoyunda oluşan beklentiler gerekse sağlık sektöründe rekabeti arttırıcı düzenlemelere yer verilmesi sağlık yönetimi konusunda eğitim almış nitelikli yönetici ihtiyacını ön plana çıkartmıştır. Sağlık Yönetimi Bölümü, teoriyi pratik ile bütünleştiren eğitim anlayışı, alanındaki uluslararası standartlara göre tasarlanmış eğitim programı, seçkin akademisyen kadrosu, Acıbadem Sağlık Grubu’ndan aldığı destek ve Acıbadem Sağlık Grubu bünyesinde ikinci sınıftan itibaren öğrencilerine uygulama ve staj olanağı sağlaması ile öne çıkmaktadır.
Kazanılan Derece
4 yıllık eğitimin ardından mezun olan kişiler “Sağlık Yönetimi “ alanında lisans diploması derecesi alırlar.
Kabul Koşulları
Sağlık Yönetimi Bölümü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucu elde edilen Eşit Ağırlık (EA) puan türüne göre öğrenci almaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Mezunlar; Sağlık Yönetimi, İşletme, İktisat, Maliye, Kamu Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetim, Kalite Yönetimi, Pazarlama ve Uluslararası Ticaret alanlarında yüksek lisans ve/veya doktora programlarına başvurabilir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin mezun olabilmesi için programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FG, NA ve U notuna sahip olmaması gerekir. Sağlık Yönetimi Programı’nda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, başta hastaneler olmak üzere kamu ve özel sektöre bağlı çeşitli sağlık kurum ve kuruluşlarda çok geniş bir hizmet alanında idari, mali ve teknik işlerden sorumlu yönetici olarak görev yapar.

Sağlık Yönetimi Bölümü mezunları;
• Hastaneler (özel/kamu/üniversite hastaneleri)
• Sağlık Bakanlığı merkez ve bağlı kurumları
• Üniversiteler ve Araştırma kurumları
• Rehabilitasyon Merkezleri
• Evde Bakım Hizmeti Veren Kuruluşlar
• Danışmanlık Firmaları
• Sağlık Sigorta Firmaları
• İlaç ve Tıbbi Malzeme Firmaları gibi sağlık sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlarda uzman yardımcısı, uzman veya yönetici olarak;
• Hasta Bakım Yönetim Hizmetleri
• İnsan Kaynakları
• Bilgi Sistemleri
• Finans
• Pazarlama
• Malzeme Yönetimi
• Bakım Yönetimi
• Planlama ve İş Geliştirme
• Kalite departmanlarında istihdam edilebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin değerlendirilmesi için ara sınav, quiz, pratik, proje, rapor, ve final vb çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Mezuniyet için programda genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2 olması beklenir.




https://obs.acibadem.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5