Aşçılık - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 34
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Aşçı
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Beslenme, insanoğlunun binlerce yıllık serüveninde en temel gereksinimi olmuştur. Bugün yeme içme eylemi yalın anlamı ile karın doyurma işlevini aşmış, aşçılık sayesinde toplumsal bir anlam kazanmıştır. Birikimi ve sunumuyla toplumda konum ve güç sergileme katına yükselen bir kavram olmuştur.

Dünyada yeme içme kültürü bir ülkenin en büyük zenginliklerinden kabul edilmektedir. Ülkenin kültürel mirasının yegane taşıyıcısı o ülkenin mutfak kültürüdür. Bugün Yeme içme sanatı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her geçen gün profesyonelleşmektedir.

Acıbadem Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı, sadece yemek yapabilen profesyoneller yetiştirmekle kalmayıp, aldığı dersler sayesinde sağlık ve beslenme açısından da konunun önemini bilen ve yemek kültür tarihi hakkında bilgi sahibi olan aşçılar yetiştirmektedir. Mezunlarımız Dünya’da ve Türkiye’de toplu beslenme yapan tüm kurumlarda çalışma imkanı bulabileceği gibi, sağlık kurumlarının mutfaklarında da rahatlıkla çalışabilecek bir altyapıya sahiptir.

Aşçılık salt yemek yapma işi olmayıp aynı zamanda da önemli bir sanattır. Teorik derslerin uygulamaya yansıması sonucu, 2 yıllık çok yoğun bir eğitimden geçen aşçı adaylarının, aşçılık sanatının geliştirilmesine katkı sağlamaları amaçlanmakta, bu doğrultuda bilgi ve beceriye sahip olmaları sağlanmaktadır.

Üniversitemiz Aşçılık Programı’ndan mezun olacak aşçıların; Dünya’da değişen yeme akımlarını takip eden, Türk Mutfağının gelişmesi ve tanıtılmasına katkı veren, dünya mutfakları konusunda bilgi sahibi olan ve beslenmenin sağlık üzerine etkisini bilen meslek mensupları olması hedeflenmektedir.

Program Başkanı
Öğr. Gör. Pelin KOSAL
Tarihçe
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Meslek Yüksek Okulu, Aşçılık Programı, 2014-2015 Akademik Yılında eğitim ve öğretime başlamıştır. Türkiye’de vakıf üniversiteleri içerisinde alanında uzmanlaşmış ve yeterli akademik kadroya sahip Aşçılık Programları'ndan biridir.
Kazanılan Derece
İki yıllık eğitimini tamamlayarak mezun olanlar; Ön Lisans derecesine sahip olarak, Aşçı unvanını alırlar.
Kabul Koşulları
Aşçılık Programı, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı TYT sonucu elde edilen puan türüne göre öğrenci almaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Mezunlar; Gastronomi, Beslenme ve Diyetetik lisans programlarına başvurabilir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin mezun olabilmesi için programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FG, NA ve U notuna sahip olmaması gerekir. Beslenme ve Diyetetik Programı’nda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Aşçılık programını bitirenlere “Aşçılık Meslek Elemanı” unvanı verilir. Programdan mezun olan öğrencilerimiz aynı zamanda gastronomi ve mutfak sanatları, beslenme ve diyetetik, aile ve tüketici bilimleri bölümlerinde lisans eğitimine devam etme imkanı kazanır.

Aşçılar özelikle hastanelerin mutfağında, lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmi kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler. İyi yetişmiş yaratıcı aşçılar kolaylıkla yüksek ücretli iş bulabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin değerlendirilmesi için ara sınav, quiz, pratik, proje, rapor, uygulama ve final vb çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Mezuniyet için programda genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2 olması beklenir. Dersler tabloda gösterildiği şekilde puanlanır ve harflendirilir.



https://obs.acibadem.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=48