Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 23
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Tıbbi Sekreter
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Sağlık alanında nitelikli yardımcı sağlık personeli ülkemizin en önemli İhtiyaçlarından biridir. Bu amaçla son yıllarda pek çok ön lisans programı açılmıştır. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı da bu amaçla Acıbadem Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılmış olan 2 yıllık bir önlisans programıdır.

Bu programda iyi düzeyde bilgisayar eğitiminden geçmiş, on parmak F Klavyeyi iyi kullanan, İngilizce eğitimini standartların üzerinde almış, tıbbi terminolojiye hakim, tıbbi kayıt ve dokümanları çok iyi işleyebilen, hastalıkların ve ameliyatların uluslararası ICD–10 sistemine göre kodlamasını yapabilen, tıp ve sağlık alanındaki çeşitli dallarda yapılan bilimsel araştırmaları derleme, düzenleme ve araştırıcıların hizmetine sunma konusunda donanımlı, insan ilişkilerinde deneyimli ara elemanların sağlık sistemimize kazandırılması amaçlanmaktadır.

Program mezunları sağlık alanında hizmet veren, devlet ya da özel kurum ve kuruluşların tıbbi sekreter, tıbbi dokümanter, arşiv sorumlusu, hasta danışmanı pozisyonlarında iş imkanlarına sahip olacaklardır. Geçmişte çoğunlukla doktor, hemşire ya da bu alanda nitelikli olmayan kişiler tarafından yapılan bu görevlerin yetişen program mezunları tarafından yapılacağı düşünüldüğünde, iş imkanlarının geniş olduğu görülmektedir. Ayrıca program mezunları dikey geçiş hakkından yararlanarak lisans düzeyinde eğitim alabilme ve kariyerlerini geliştirme imkanına sahip olacaklardır.

Program Başkanı
Doç. Dr. Hakan Özveri
Program Danışmanı
Öğr. Gör. Aytül Yavuz Yılmaz
Tarihçe
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı 2009-2010 akademik yılından itibaren öğrenci kabul etmektedir.
Kazanılan Derece
İki yıllık eğitimini tamamlayarak mezun olanlar; Ön Lisans derecesine sahip olarak, "Tıbbi Sekreter" unvanını alırlar.
Kabul Koşulları
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programına; T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucu elde edilen Temel Yeterlilik Testi (TYT) puan türüne göre öğrenci alır.
Üst Kademeye Geçiş
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek. 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek, uygulama derslerini ve 30 iş günlük yaz uygulamasını başarıyla tamamlamak gerekmektedir. Öğrencinin mezun olabilmesi için programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FG, NA ve U notuna sahip olmaması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında "Tıbbi Sekreter" unvanı ile çalışabilmektedir. Sağlık Bakanlığı'na bağlı kamu ve özel yataklı/yataksız tedavi kurum ve kuruluşlarının poliklinik ve klinik bilgi işlem hizmetlerinde, hasta kayıt ve kabulde, insan kaynakları ve istatistik birimlerinde ve merkezi tıbbi arşiv hizmetlerinde çalışabilmektedirler. Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) göre "Tıbbi Sekreter" olarak atanabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise, teorik derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, uygulama sınavı, seminer anlatımı, quiz gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Mezuniyet için programda genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2 olması beklenir. Dersler tabloda gösterildiği şekilde puanlanır ve harflendirilir.

Ders Notu Puan Aralığı Değeri Katsayı
AA 90-100 Pekiyi 4
BA 85-89 İyi-Pekiyi 3,5
BB 80-84 İyi 3
CB 70-79 Orta -İyi 2,5
CC 60-69 Orta 2
DC 55-59 Orta - Zayıf 1,5
DD 50-54 Zayıf - Başarılı 1
FF 0-49 Zayıf - Başarısız 0
FG Yarıyıl/Yıl sonu
Sınavına Girmedi Başarısız 0
NA Devamsız Başarısız 0
T - Transfer | S - Seçmeli Kredisiz Derste Başarılı | U - Seçmeli Kredisiz Derste Başarısız | W - Dersten Çekilme





https://obs.acibadem.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=44