Beslenme ve Diyetetik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 61
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Diyetisyen
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Sağlığın korunması, geliştirilmesi ve sürdürülmesi için bilimin aydınlattığı yolda ilerleyen, sağlıklı yaşam için gerekli standartları gerek teorik gerekse uygulamalı eğitim ve öğretim ile birleştirerek, bireysel, toplumsal ve küresel boyutta sağlıklı beslenme alışkanlıklarını yaygınlaştıracak, sürdürecek ve bilimsel çalışmalarla yenileyecek, mesleki etik kurallarını rehber edinmiş, ekip çalışmasına inanan, koruyucu ve tedavi edici sağlık profesyonellerinin bir parçası olacak diyetisyenler yetiştirmektir.

Bölümün hedefi; beslenme bilimleri ve diyetetik alanında uzmanlaşmış mezunlar yetiştirmek, araştırma ve geliştirme hizmetleri sunan, bilimsel çalışmaları ve danışmanlıkları ile ulusal ve uluslararası platformda tanınan, değer gören ve tercih edilen bir bölüm olmaktır. Ayrıca, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin bir parçası olarak toplumsal çalışmalar ve yayınlar yapmak, beslenme ve diyetetik bilim dalında referans olmaktır.

Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Murat Baş
Tarihçe
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2013-2014 Eğitim ve Öğretime başlamış olup, 2017 tarihinde ilk mezunlarını vermiştir.
Kazanılan Derece
Dört yıllık eğitimin ardından teorik, pratik ve staj uygulamalarını başarıyla tamamlayan mezunlar “Beslenme ve Diyetetik “ alanında lisans diploması derecesi ile "Diyetisyen" ünvanı alırlar.
Diyetisyenlik, büyüme, gelişme ve ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plân ve programlarını düzenleyen; besin ögesi, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, çözüm yolları bulan; var olan besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan, besin denetimini yapan, bu konularda fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren, doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı plânlayan, eğitim veren, eğitim programlarını plânlayan, uygulatan ve izleyen sağlık meslek alanıdır.
Kabul Koşulları
Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YKS) sonucu elde edilen (SAY) puan türüne göre öğrenci almaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Mezunlar; Beslenme ve Diyetetik, Çocuk Sağlığı, Beslenme İç Hastalıkları, Halk Sağlığı, Fitoterapi ve Spor Bilimleri yüksek lisans ve/veya doktora programlarına başvurabilir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin mezun olabilmesi için programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FG, NA ve U notuna sahip olmaması gerekir. Beslenme ve Diyetetik Programı’Nda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir. Öğrencilerin son sınıfta, Besleme ve Diyetetik Uygulamaları kapsamında yetişkin hastalıklarında ve çocuk hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi, yiyecek hizmetleri yönetimi, toplum sağlığı, sporcu beslenmesi ve ilgili alanlarda haftanın 4 günü ve toplam 1200 saat staj yapması ve stajları başarıyla tamamlaması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, hastane, ana-çocuk sağlık merkezleri, diyaliz merkezleri, poliklinikler vb. kapsayan tüm sağlık birimleri, çeşitli kamu ve özel kuruluşların poliklinikleri, yiyecek içecek işletmeleri, oteller, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, kreşler ve gıda sanayinde çalışabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin değerlendirilmesi için ara sınav, quiz, pratik, staj, proje, rapor, ve final vb çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Mezuniyet için programda genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2 olması beklenir. Dersler tabloda gösterildiği şekilde puanlanır ve harflendirilir.



https://obs.acibadem.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=4