Odyometri - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 31
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Odyometri Teknikeri
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Odyoloji bilimi beş duyu organından biri olan işitmenin, yani kulağımızın, tanı testleri ile işitme bozukluğuna yol açan hastalıkların ilaç veya ameliyat ile düzeltilmesi sonrasındaki değerlendirmeleri ile ilgilenir.

Batı ülkelerinde ikinci dünya savaşından sonra gelişmeye başlayan odyoloji eğitimi Türkiye’de 1970’lerden, odyometri eğitimi de 1985 yılından bu yana üniversitelerimizin programlarına dahil olmuştur. Son yıllarda ülkemizde bu bilim dalı daha iyi anlaşılmış ve teknolojideki gelişmeler ile bu alanda çalışacak eleman gereksinimi artmıştır.

Odyometrist, Kulak-Burun-Boğaz hekiminin hastayı muayenesinden sonra kulak hastalıklarının tanı ve tedavi şeklinin belirlenmesinde yardımcı bir laboratuvar hizmeti olan odyometrik testleri hekimin isteği doğrultusunda gerçekleştirebilir, işitme ölçümü yaparak test sonuçlarını hekime sunabilir, ağır işiten hastalara işitme cihazı uygulayabilir, bebek işitme taramalarını yapabilir.

Odyometri bölümünden mezun olanlar “Odyometrist” adı altında “Sağlık Teknikeri” unvanı almaktadırlar. Bu programın amacı odyometrik incelemeleri doğru olarak yapabilecek sağlık elemanları yetiştirmektir.

Acıbadem Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Odyometri ön lisans programının amacı yüksek teknolojik olanakları ve mükemmel okul ortamı ile birlikte mesleki anlamda öğrencilerin yüksek yetkinlikte, bilgi açısından donanımlı, özgüvenli ve çağdaş dünyanın gelişimine uygun bilimsel bakış açısı olan bireyler yetiştirmek ve meslek sahibi yapmaktır. İşitme kaybı ve denge bozukluğu hastalarının tanısı konusunda bilimsel yöntemleri bilen, işitme ve denge testlerini uygulayabilen, mezuniyetten sonra tercih edilen birer teknik eleman olarak yetiştirmektir.

İş alanları açısından üniversite ve devlet hastanelerinde, özel hastanelerde özellikle Kulak-Burun-Boğaz servisleri ön plana çıkmakla birlikte özel işitme laboratuvarları ve işitme cihazı merkezleri odyometristlerin çalışma alanlarını oluşturmaktadır. Bunların yanında üretim yapan fabrika gibi işyerleri ve okullarda da çalışma alanı doğabilmektedir.

Acıbadem Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu sadece bilgi ile yüklü değil sosyal olanakları, hobileri kültürel aktiviteleri ile de kişisel ve toplumsal gelişime katkı sağlayabilecek ülkemizin ihtiyacı olan insanları topluma kazandırmayı amaç edinmiştir. 

Program Başkanı
Öğr. Gör. Dr. Engin Çakmakcı
Program Danışmanı
Öğr. Gör. Semih Doğukan Ağır
Tarihçe
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Odyometri Programı 2015-2016 akademik yılından itibaren öğrenci kabul etmektedir.
Kazanılan Derece
İki yıllık eğitimini tamamlayarak mezun olanlar; Ön Lisans derecesine sahip olarak, Sağlık Teknikeri- Odyometri teknikeri unvanı alırlar.
Kabul Koşulları
Odyometri Programı; T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucu elde edilen Temel Yeterlilik Testi (TYT-Puanı) puanına göre öğrenci alır.
Üst Kademeye Geçiş
Programı başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde; Fizik, Odyoloji, Özel Eğitim Öğretmenliği, Optik ve Akustik Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Acil ve Afet Yönetimi, Sağlık Yönetimi lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin programdan mezun olabilmesi için tüm derslerden başarılı olarak geçmesi, FF, FG, NA ve U notlarına sahip olmaması gerekmektedir. Odyometri Programı’nda öğrencinin 4 yarıyıl sonunda derslerden 120 AKTS tamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamasının (GANO) 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız; sağlık sektöründe yer alan kamu kurum ve özel kuruluşlarda odyometrist olarak çalışabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Ders Notu Puan Aralığı Değeri Katsayı
AA 90-100 Pekiyi 4.00
BA 85-89 İyi-Pekiyi 3.50
BB 80-84 İyi 3.00
CB 70-79 Orta -İyi 2.50
CC 60-69 Orta 2.00
DC 55-59 Orta - Zayıf 1.50
DD 50-54 Zayıf - Başarılı 1.00
FF 0-49 Zayıf - Başarısız 0.00
FG Yarıyıl/Yılsonu Sınavına Girmedi Başarısız 0.00
NA Devamsız Başarısız 0.00
T - Transfer | S - Seçmeli Kredisiz Derste Başarılı | U - Seçmeli Kredisiz Derste Başarısız | W - Dersten Çekilme



https://obs.acibadem.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=32