Diyaliz - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 37
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Diyaliz Teknikeri
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Acıbadem Üniversitesi kuruluşundan beri, ön lisans programları aracılığıyla yardımcı sağlık personelinin yetiştirilmesini hedeflemiş olması nedeniyle Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu' nu açmıştır. 2013-2014 öğretim yılı itibarı ile bu okul bünyesinde 'Diyaliz Teknikerliği' programı da açılmış bulunmaktadır. Bu programın amacı, diyaliz tedavisi gerektiren hastalıklarda, hastanın diyaliz makinesine alınması, takibi ve tedavisi, diyaliz işlemlerinin sonlandırılması aşamalarında, diyaliz ünitelerinde çalışacak teknik eleman yetiştirmektir.

Kronik böbrek hastalığı, dünyada olduğu gibi ülkemizde de adeta salgın halini almış olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Hastalık sıklıkla son dönem böbrek yetmezliği evresine ilerlemekte, yüksek sakatlık ve ölüm oranları ve kötü yaşam kalitesi ile hasta sağlığını, uygulanması gereken yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile sağlık bütçesini ciddi bir şekilde tehdit etmektedir. Ülkemizde sayıları hızla artan böbrek yetmezliği hastalarına diyaliz hizmetini verebilecek sağlık elemanlarının özel olarak eğitilmiş yetkin kişiler olmaları gerekmektedir.

Diyaliz Teknikerliği programı içinde kuramsal (zorunlu/meslek/seçmeli) derslerin yanı sıra uygulamalı dersler de bulunur. Toplam iki yıl (dört yarıyıl) olan program içinde ilk yıl genel olarak üriner sistemin, anatomi, fizyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji ve farmakolojisi ile ilgili temel bilgilerin yanı sıra hasta bakım ilkeleri ile ilgili dersler ağırlıklıdır, ikinci yılda ise diyaliz hastalarına özgü klinik yaklaşım, diyaliz tedavisi hem teorik hem de uygulamalı olarak yer almaktadır. Program öğrencilerine Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Nefroloji, Üroloji, Genel Cerrahi Anabilim Dalları Öğretim Üyeleri tarafından ders verilmektedir ve ASG hastanelerinde uygulama ve staj yaptırılmaktadır.

Diyaliz teknikerleri, özel ve kamu kurumlarına bağlı hastanelerde, diyaliz ünitelerinde çalışabilirler. Günümüzde böbrek hastalarının tedavisine cevap verebilecek diyaliz ünitelerinin sayısı her geçen gün artmaktadır. Buna paralel olarak diyaliz teknikerliğine olan ihtiyaç da artmaktadır. Bu program sayesinde bu alanda ihtiyaç duyulan nitelikli diyaliz teknikerlerinin yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Program Danışmanı
Uzman Eğitmen Canan Yüksel Acar
Tarihçe
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, ‘Diyaliz Teknikerliği’ programı 2013-2014 akademik yılında eğitim ve öğretime başlamıştır. Program; evrensel nitelikte eğitim almış, diyaliz tedavisi gerektiren hastalıklarda; diyaliz cihazlarının tanınması, temizliği, kurulması ve kullanılması konusunda bilgili, diyaliz işlemlerinin başlatılması, takibi ve sonlandırılması aşamalarında özellikle donatılmış, mesleğin etik değerlerini benimsemiş, araştırmacı, katılımcı teknik elemanlar yetiştirmektedir. İki yıl süren eğitim programında; üriner sistemin, anatomi, fizyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji ve farmakolojisi ile ilgili temel bilgilerin yanı sıra hasta bakım ilkeleri ile ilgili dersler ve diyaliz hastalarına özgü klinik yaklaşım, diyaliz tedavisi hem teorik hem de uygulamalı olarak yer almaktadır.
Kazanılan Derece
İki yıllık eğitimini tamamlayarak mezun olanlar; Ön Lisans derecesine sahip olarak, Sağlık Teknikeri - Diyaliz Teknikeri unvanını alırlar.
Kabul Koşulları
Diyaliz Programı; T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucu elde edilen Temel Yeterlilik Testi (TYT-Puanı) puanına göre öğrenci alır.
Üst Kademeye Geçiş
Diyaliz Programı öğrencileri Dikey Geçiş Sınavı(DGS) ile "Hemşirelik" ve "Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri" lisans programlarına geçiş yapabilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin mezun olabilmesi için programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FG, NA ve U notuna sahip olmaması gerekir. Öğrencinin 120 AKTS tamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Diyaliz programı mezunları, kamu ve özel diyaliz merkezlerinde “Diyaliz Teknikeri” unvanı ile çalışabilmektedir. Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) göre Sağlık Teknikeri Diyaliz Teknikeri olarak atanabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerin değerlendirilmesi için ara sınav, quiz, pratik, seminer, proje ve final gibi çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Mezuniyet için programda genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2 olması beklenir. Dersler tabloda gösterildiği şekilde puanlanır ve harflendirilir.



https://obs.acibadem.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=27