Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) - Programı Bilgileri   
Dili İngilizce
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 40
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Moleküler Biyolog ve Genetikçi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Moleküler Biyoloji ve Genetik bilim dalı, özellikle genetik, biyokimya ve hücre biyolojisinin gelişmesi ile ortaya çıkmış, son zamanlarda adını sıklıkla duyuran ve yüz yılımızın en hızlı ilerleyen bilim dallarındandır. İnsanoğlu kendisi gibi yaşayan varlıklara yüzyıllardır ilgi duymuş nasıl dünyaya geldiklerini, nasıl yaşayıp, çoğaldıklarını araştırmıştır. İnsan Genom Projesi’nin tamamlanması ve buna paralel olarak farklı disiplinlerdeki hızlı gelişme ile artık bu ilgi salt bir merak olmaktan çıkıp, üretilen bilgi, sağlıktan, çevreye, tarım, hayvancılık ve enerji dahil pek çok sektörde önemli bir itici güç haline gelmiştir. Modern biyoteknolojik ürünlerin tümü moleküler biyolojideki bilgi birikimine ve genetik mühendisliği uygulamalarına dayanmaktadır. Sağlık alanında ülkemizin lider gruplarından olan "Acıbadem Sağlık Grubu" şirketleri, tıp fakültesi, meslek yüksekokulu, hastaneleri ve ileri teknolojiler kullanılan genetik, moleküler genetik, biyokimya, mikrobiyoloji, kök hücre laboratuvarları gibi gelişmiş klinik laboratuvarları sayesinde öğrencilere disiplinler arası gözlem, araştırma ve uygulama olanakları sunmaktadır. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, bilimin bu itici gücü sayesinde öğrencilerin icat eden, araştıran, geliştiren ve uygulayan bilim adamları olarak yetiştirilmesi için önemli bir başlangıç noktasıdır.

Ülkemizde Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında yetişmiş uzman kişiler sınırlıdır. Bölüm, bilimsellikte globalleşen dünyada üniversiteler arası bilgi alışverişi ve işbirliği içinde bulunmayı amaçlayan araştırmacıların yetiştirilmesini hedeflemektedir. Bu amaçla, yurtdışı öğrenci değişim programları ile öğrencilerin yurtdışı çalışmaları ve tecrübesi desteklenerek, ulusal ve uluslararası kongrelere katılımları teşvik edilmektedir. Öğrencilerin, Amerika ve Avrupa'daki önemli üniversitelerin lisansüstü programlarına devamları motive edilmekte ve bu alanda açılan yüksek lisans programları ile de ülkemizin ihtiyacı olan bilim adamlarının (doktoralı araştırmacı) yetiştirilmesine katkıda bulunulmaktadır.

Üniversitemizde "Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü"nün açılması, Türkiye'nin bu alandaki bilgi birikimini ve bilim dünyasındaki tanınırlığını arttırmanın yanı sıra, ülkemiz sağlık sektörünün ihtiyacı olan üstün donanımlı insan gücü açığının kapatılmasına da katkı sağlayacaktır. Bölümün benzerlerinden ayıran en önemli fark temel bilim araştırmalarının yanı sıra, klinik uygulamalara da ağırlık verilmesi ve bunu yaparken öğrencilerinin Acıbadem Üniversitesi ve Acıbadem Sağlık Grubu’na ait imkânlardan da faydalanabilmesidir. Son derece modern laboratuvar imkanları ve fiziki alt yapı sayesinde, laboratuvardan kliniğe kadar uzanan yolculukta, özellikle sağlık alanında dünyanın önde gelen çalışmalarına olanak sağlanmaktadır.

Eğitimini tamamlayan öğrenciler, üniversiteler ile araştırma merkezleri gibi tüzel ve özel kuruluşlarda araştırmacı olarak görev yapabilmektedir. Genetik hastalıkların tanı ve tedavi merkezleri gibi tıp fakülteleri ve sağlık sektöründe, gıda ve tarım gibi biyoteknoloji gerektiren alanlarda, transgenik hayvan üretimi dahil birçok laboratuvarlarda deneyimli elemanlar olarak çalışabilmektedirler.

Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Eda TAHİR TURANLI
Tarihçe
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 2013 yılında kurulmuştur. Türkiye’nin en gelişmiş temel bilimler araştırma kampüslerinden biri olan Kerem Aydınlar kampüsünde eğitim verilmektedir. 2013–2014 eğitim ve öğretim yılında Türkçe dil eğitimi ile öğretime başlayan Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde 2015–2016 eğitim ve öğretim yılı itibariyle İngilizce dil eğitimine geçilmiştir. Eğitim süresi İngilizce hazırlık sınıfı hariç 4 yıldır. Yeterli İngilizce düzeyine sahip olan öğrenciler eğitimlerinin birinci yılına doğrudan başlayabilmektedir. İngilizce dil yeterliliği Üniversitemiz Yabancı Diller Koordinatörlüğü’nün uyguladığı Yabancı Diller Yeterlik Sınavı (AYES) ile veya eşdeğer ulusal/uluslararası sınavlar ile belirlenir. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü hergün hızla değişerek ve yenilenerek ilerleyen Bilim ve Teknoloji çağına ayak uydurmak için güçlü bir ekip çalışması ruhuna sahip, düşünen, sorgulayan, fikir üreten, araştıran ve üretime katkıda bulunan dünyanın önde gelen bilim adamlarını yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencileri son derece modern ve donanımlı araştırma laboratuvar imkanları ve fiziki alt yapı sayesinde, laboratuvardan kliniğe kadar uzanan yolculukta özellikle sağlık alanında dünyanın önde gelen çalışmalarını yapılabilmektedir. Bölümümüzü benzerlerinden ayıran en önemli özellik, temel bilim araştırmalarının yanı sıra klinik uygulamalara da ağırlık verilmesi ve bunu yaparken öğrencilerimizin Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi ve Acıbadem Sağlık Grubuna ait imkânlardan da faydalanabilmesidir. Sağlık alanında ülkemizin lider gruplarından olan "Acıbadem Sağlık Grubu" şirketleri, tıp fakültesi, meslek yüksekokulu, hastaneleri ve ileri teknolojiler kullanılan genetik, moleküler genetik, biyokimya, mikrobiyoloji, kök hücre laboratuvarları gibi gelişmiş klinik laboratuvarları sayesinde öğrencilerimize disiplinler arası gözlem, araştırma ve uygulama olanakları sunulmaktadır.
Kazanılan Derece
4 yıllık eğitimin ardından mezun olan kişiler Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında "lisans diploması" derecesi alırlar. Derece Seviyesi: Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Orta eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış ve ulusal üniversite seçme sınavında (ÖSYM) Moleküler Biyoloji ve Genetik Programı (İngilizce)'nın o yıl için belirtilen puanını almış olmak gerekmektedir. İngilizce dil yeterliliği Üniversitemiz Yabancı Diller Koordinatörlüğü’nün uyguladığı Yabancı Diller Yeterlik Sınavı (AYES) ile belirlenir. AYES' de taban başarı notu %70'dir. AYES' e eşdeğer ulusal ve uluslararası sınavlar ve bunlardan muafiyet için alınması gereken en az puanlar, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Senatosu tarafından yüz tam puan üzerinden belirlenir.

Bir yüksek eğitimden Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü eğitimine geçecek adaylar içinse eğitimin tanınması aşağıda açıklanmıştır:
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi'nin diğer bölümlerinden ve yurt içi-yurt dışındaki diğer üniversitelerden Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'ne, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri ile Senato tarafından belirlenen esaslara göre yatay geçişler yapılabilir. Yatay geçişlere ve ders muafiyetlerine ilgili yönetim kurulu karar verir. Kurumlar arası ve kurum içi yatay geçişler güz yarıyılında gerçekleştirilir. Avrupa Kredi Transfer Sistemine dahil üniversiteler arasında yapılacak geçişler ve alınan derslerin transferi Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esaslar ve diğer ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır.
Üst Kademeye Geçiş
Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi (AYA-YÇ): 2 AYÇ( Avrupa yeterlilik çerçevesi)-YBÖ (yaşam boyu öğrenme) (AYÇ-YBÖ): 7
Mezuniyet Koşulları
Moleküler Biyoloji ve Genetik lisans derecesini elde etmek için öğrencinin asgari 240 AKTS’yi (140 ulusal kredi) tamamlamış olması, tüm derslerini başarmış olması, FF, FG, NA ve U notuna sahip olmaması ve Lisans-Eğitim ve Öğretim yönetmeliğine göre 4,00’lük not sisteminde en az 2,00 genel akademik ortalama elde etmiş olmak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunları bölümümüzde ve yurt içi ve yurt dışındaki diğer üniversitelerde yüksek lisans ve doktora imkanlarının yanında üniversiteler ile araştırma merkezleri gibi tüzel ve özel kuruluşlarda araştırmacı olarak görev yapabilirler. Genetik hastalıkların tanı ve tedavi merkezleri gibi Tıp Fakülteleri ve sağlık sektöründe, gıda ve tarım gibi biyoteknoloji gerektiren alanlarda deneyimli elemanlar olarak çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesinin Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır. Öğrencilerin değerlendirilmesi için ara sınav, quiz, uygulama, proje, rapor ve final gibi çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Mezuniyet için programda genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması beklenir.



https://obs.acibadem.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=11